Garnki z powłoką ceramiczną – warto?

Producenci sprzętu kuchennego oferują obecnie bardzo szeroki wybór garnków i patelni. Trwałe, odporne materiały nie tylko przez lata służą w kuchni, ale również pięknie się prezentują i znacząco ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków. Wśród mnogości różnorodnych opcji, szczególnie dużą popularnością cieszą się garnki i patelnie pokryte ceramiczną powłoką. Dlaczego miłośnicy gotowania upodobali sobie akurat tego typu naczynia? Sprawdź!
Garnki z warstwą ceramiczną – alternatywa dla teflonu
Powłoka ceramiczna jest poważnym konkurentem dla popularnego teflonu. Dlaczego? Ceramiczna warstwa zapobiega przywieraniu potraw, a jednocześnie jest wolna od sztucznego polimeru PFTE. Ceramika jest materiałem naturalnym, ekologicznym i przyjaznym naszemu zdrowiu. Garnki pokryte nowoczesną powłoką pozwalają wprowadzić do codziennego menu niskokaloryczne potrawy przygotowane przy minimalnym udziale tłuszczu. Ponadto, wymiana starych, wysłużonych naczyń na aluminiowe garnki z powłoką non-stick pozwoli Ci zaoszczędzić niemałą kwotę na comiesięcznych rachunkach – ceramika jest dobrym przewodnikiem cieplnym, szybko nagrzewa się i długo utrzymuje temperaturę, co sprzyja oszczędzaniu energii. Wysokiej klasy garnki i patelnie znajdziesz na stronie gerlach.pl.
Jak dbać o powłokę?
Uszkodzona powłoka nieprzywierająca traci swoje właściwości. Ostre, metalowe łyżki i szpatułki lepiej wymienić na silikonowe lub drewniane akcesoria. Agresywne środki myjące i wysokie ciśnienie towarzyszące myciu w zmywarce również nie sprzyjają dobrej kondycji ceramiki. Garnki i patelnie myj ręcznie, a następnie wycieraj do sucha. Pamiętaj, że tego typu naczynia nie nadają się do przechowywania żywności.