Sekrety polskiej żywności cenionej na całym świecie

Polska kuchnia pełna jest zdrowych i pysznych produktów, docenianych na całym świecie. Możemy poszczycić się wielowiekową tradycją kulinarną i wieloma niepowtarzalnymi rozwiązaniami, które podziwiają i smakują przybywający do nas turyści. Polski schabowy, pierogi, gołąbki czy kiszone ogórki znane są chyba na całym świecie. Warto wiedzieć, że polska żywność cieszy się popularnością nie tylko poprzez swoje walory smakowe, ale także wysoką jakość produktów, cenioną całym świecie.
Polska żywność cieszy się coraz wyższym wskaźnikiem eksportu
O sukcesie zarówno polskiej żywności, jak i naszych rodzimych produktów spożywczych, mówią aktualne wskaźniki eksportu. W samym ubiegłym roku wartość eksportu zwiększyła się średnio o 12%. Pomiędzy 2004 a 2017 rokiem wartość eksportu polskiej żywności tylko w granicach Unii Europejskiej wyniosła 22 mld euro, co daje wzrost o 420%. O ile kiedyś konsumenci doceniali polskie produkty głównie za stosunkowo niskie ceny, dziś pod uwagę biorą raczej jej jakość i walory smakowe. Polska zdobywa coraz mocniejszą pozycję na rynku również dzięki produkcji żywności naturalnej, coraz częściej pożądanej przez konsumentów. Warto dodać, że Polska eksportuje żywność na szeroką skalę nie tylko w granicach UE, ale także na rynki azjatyckie czy amerykańskie. Głównymi produktami wywożonymi za granicę są: mięso, owoce, produkty zbożowe oraz przetwory mleczarskie.
Zalety polskiej żywności
O zaletach polskiej żywności wiedzieliśmy od dawna i powoli zauważają to również zagraniczni konsumenci i producenci. Cena przestaje być kryterium grającym pierwszorzędną rolę, chociaż wiele produktów w naszym kraju nadal jest znacznie tańszych, niż za zachodnią granicą. Mimo iż polskie gospodarstwa stale się rozwijają i modernizują, w większości producentami są stosunkowo niewielkie gospodarstwa o wielkości nieprzekraczającej 5 hektarów. Dzięki temu produkowana żywność nie jest przesycona środkami chemicznymi i nawozami sztucznymi, jest trwała, smaczna oraz zdrowa. Coraz częściej zauważa się tendencję zaopatrywania światowych koncernów bezpośrednio u polskich rolników, gdzie produkty cieszą się niską ceną, a przy tym wysoką jakością. Wiele gospodarstw w Polsce jest ukierunkowanych na produkcję naturalną – jest ona coraz popularniejsza zarówno w naszym kraju, jak i poza jego granicami. Polska staje się jednym z głównych dostawców ekologicznej żywności na skalę europejską – w naszym kraju w stosunkowo niewielkich gospodarstwach taki rodzaj uprawy czy hodowli jest opłacalny, czego nie można powiedzieć o gigantach w produkcji żywności, funkcjonujących za granicą.
Partnerem artykułu jest Polski sklep oferujący wyłącznie polskie produkty w Niemczech. Pełna oferta dostępna pod adresem pl.polskiesklep.de