Pyszna przekąska do obiadu i nie tylko

W okresie zimowym najchętniej sięga się po przetwory wykonane latem lub wczesną jesienią. Wszelkie warzywa kiszone czy marynowane i inne produkty tego typu to doskonały dodatek do obiadu, który zaostrza apetyt, a nawet poprawia trawienie. Z tego względu na stole wielu goszczą też rydze marynowane.
Do dań mięsnych i sałatek
W okresie grzybobrania warto wybrać się na rydze lub przynajmniej poszukać dystrybutora, który będzie w stanie dostarczyć przynajmniej kilka kilogramów rydzów. Te pyszne i szlachetne grzyby można wykorzystać nie tylko na sos. W zimie sprawdzą się rydze marynowane w occie i na wiele innych sposobów. Kwaśne grzybki to jednak najpopularniejszy sposób ich przyrządzania.
Do czego pasuje smak rydzów marynowanych? Między innymi do mięs pieczonych czy smażonych, takich jak kotlety, schab, pieczona karkówka czy nawet drób. Do tego wystarczy dodać ziemniaczki i powstaje obiad iście królewski, bowiem rydze są uznawane za jedne z najlepszych grzybów.
Jak zrobić rydze marynowane w occie?
Wystarczy około kilograma rydzów, a także sól. Grzyby trzeba wstępnie obgotować, ale wystarczy to zrobić przez około 10 minut. Następnie po wystudzeniu i wypłukaniu, w słoikach zalewa się je zalewą, na którą przepis łatwo można znaleźć w zeszycie z przepisami babci. Jeżeli w rodzinie nie ma takiego skarbu, pomogą nowoczesne metody wyszukiwania informacji.
Rydzów marynowanych w occie nie trzeba koniecznie pasteryzować, ale warto to zrobić dla pewności, że się udadzą i przetwory będą trwalsze. Robi się to w garnku z wrzącą wodą przez około 16 minut. Później owija się słoiki szczelnie szmatkami i odwraca do góry dnem. Teraz trzeba cierpliwie poczekać do zimy.
Gdzie znaleźć przepis na zamarynowanie rydzów?
Najbardziej sprawdzone sposoby na takie przygotowanie grzybków w occie są przekazywane zazwyczaj z pokolenia na pokolenie, jednakże nie zawsze w rodzinie taki przepis się zachowa. Na szczęście obecnie w sieci istnieje wiele na bieżąco aktualizowanych blogów kulinarnych, z których można się dowiedzieć, jak przygotować wszelkie przetwory, niezależnie od przepisu.
Najlepiej wybrać taki, który jest opatrzony wieloma komentarzami na temat tego, że wybrana metoda obróbki się powiodła. Dzięki temu istnieje największa szansa na pyszne grzybki w occie na zimę.
Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol