Koncentrat barszczu czerwonego – czy warto go używać?

Koncentrat jest substancją zagęszczoną, której objętość została zmniejszona w wyniku pozbawienia jej rozpuszczalnika. W ten sposób powstaje np. koncentrat barszczu czerwonego. Takie stężenie produktu w połączeniu z jego niewielką objętością powodują, że jest on łatwiejszy w przechowywaniu, a w razie potrzeby można go przywrócić do pierwotnej formy.
Hokus-pokus, czyli czary w kuchni
Jak już wyżej wspomniano, zagęszczenie produktu pozwala na jego prostsze przechowywanie, bo dla zauważalnie mniejszego opakowania łatwiej jest znaleźć miejsce w nawet niewielkiej kuchni. Jednak tak skondensowany, raczej nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście ten stan rzeczy łatwo jest zmienić.
Do koncentratu wystarczy bowiem dodać rozpuszczalnika, który go rozluźni. Jeśli chodzi o koncentrat barszczu czerwonego, do tego celu wystarczy najzwyklejsza woda. Zanim jednak się tego dokona, warto sprawdzić, jakie jest jego stężenie, bo w zależności od tego należy dodać mniej bądź więcej wody. Gdy doda się jej zbyt dużo, otrzyma się coś na kształt lury, a nie o taki efekt przecież chodzi.
Smakowe zachcianki, czyli do czego tego użyć?
Gdyby przeprowadzić ankietę i zapytać, do czego można by użyć koncentratu barszczu czerwonego, to chyba dla nikogo nie byłaby niespodzianką przeważająca wśród wypowiedzi propozycja, aby wykorzystać go do przyrządzenia pysznej, kwaskowej zupy, która kojarzy się przede wszystkim z okresem świąt Bożego Narodzenia.
Jakkolwiek jednak nie byłby taki barszczyk wspaniały, to warto od czasu do czasu spróbować czegoś nowego, a – wbrew pozorom – również i w tym przypadku istnieją takie możliwości. Przykładowo, może to być orzeźwiający napój z dodatkiem octu jabłkowego, świetnie gaszący pragnienie podczas największych upałów lub chłodnik, sporządzony z dodatkiem kefiru.
Czego się wystrzegać?
Możliwość posłużenia się produktem instant z pewnością jest wybawieniem dla wielu osób, jednak jego zakupu powinno się dokonywać z wyjątkową starannością. Podstawą, tak jak zresztą w przypadku wszelkich innych wyrobów, jest uważna lektura etykiety i przestudiowanie składu takowego koncentratu.
Powinien on być jak najbardziej naturalny. Jeśli zauważy się składniki takie jak syrop glukozowo-fruktozowy, to lepiej odłożyć go z powrotem na sklepową półkę, jest to bowiem składnik, który powoduje wzrost apetytu i przyczynia się do szybkiego tycia.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz nasklep.vitapol.net